Nagyon fontos, hogy előre tájékozódjanak a bölcsődei gondozás minőségéről, hiszen a kutatók is erre helyezték a hangsúlyt. Ha lehetséges keressenek fel több bölcsődét/óvodát, tájékozódjanak a módszerekről, elvekről, nézzenek körül, ismerkedjenek meg a gondozónőkkel. Optimális a minél kisebb csoportlétszám, és az állandó gondozói apparátus.
A bölcsődén/óvodán kívüli időben pedig fordítsanak minél több időt a gyermekre, játszanak vele, vegyék ölbe, dajkálják. Tegyék ezt még akkor is, ha a háztartásban esetleg elmaradnak a napi ütemezéstől.
A döntést tehát a körülmények mérlegelése után, kinek-kinek magának kell meghoznia, ami - mivel a gyermekünkről van szó, - nem könnyű. Azért sem, mert az intenzív együttlét után nemcsak a gyermeknek, hanem az anyának is meg kell küzdenie az elválás nehézségeivel.
Az alábbi kérdések segítségére lehetnek a szülőknek a megfelelő bölcsőde vagy óvoda kiválasztásában. A látogatások lehetnek rövidek, 15 percesek vagy akár egyórásak. Mindenesetre minél több időt szakítunk rá, annál jobb.

Az alapok: Egy jó bölcsőde vagy óvoda már egy jó ideje sikeresen működik és biztos, naprakész referenciákkal rendelkezik, valamint világos szabályokkal és előírásokkal, a nyitvatartási időponttal és a gyermekek pontos leadási és felvételi időpontjaival kapcsolatban, továbbá, hogy mikor túl beteg a gyermek, amikor már otthon kell maradnia.

Nyomtatható interjú lap

<< vissza