Baba mérföldkövek
Kiss Mónika

A megszokottakat te is ismered, tudod mikor megteszi az első lépéseket, amikor kimondja az első szót? De várj amíg meglátod hogy milyen édes eredményekkel kápráztat még el!
Mosolygás
1 és fél 2 hónapos kor körül
Melyik szülő ne emlékezne arra a pillanatra, amikor a csecsemő először tudatosan rávillant egy mosolyt? De ez a "minket a lábunkról levevő" mosoly (ellentétben azzal a mosolyszerű grimasszal amit akkor mutat ha fáj a pocija) a legszívmelengetőbb. Ez ugyanakkor annak is biztos jele, hogy az újszülött agyának az a része ami a látást és az izmokat kontrolálja kezd "bekapcsolni".
A mosoly még valamit jelent. Már elkezdte megérteni azokat a pozitív érzelmeket, amit egy boldogságtól sugárzó arc közvetít a számára . Ugyanakkor arra is rájött, hogy amikor ő mosolyog mennyi melegséget és odafigyelést kap. Ezt erősítsd benne azzal, hogy amikor csak tudsz rámosolyogsz! Lepődj meg és nagyon örülj mikor ő villantja rád a legédesebb babamosolyt.
Nevetés
4 és 6 hónapos kor között
A nevetés ösztönös és tanulható. Ebben az életkorban már sokat hallhatott másokat nevetni és gyakorlatoztatta már a hangszálait annyira, hogy rájöjjön: ezt akár ő is meg tudja csinálni. Ne lepődj meg ha az első nevetésről leginkább egy delfin füttye jut eszedbe, először egy staccato "hehehe" majd ahogy belélegzik, egy éles sívító hang. Ennek az oka az, hogy a gégéje még mindig nagyon pici és laza és még nem nagyon tudja szabályozni azt. Addig csodáld ezt az extra édes időszakot amíg tart. Mire egy éves lesz a kacagása már egyre inkább a tiedre fog hasonlítani.
Lábfejrágcsálás
4 és 8 hónapos kor környékén
Előbb utóbb a babád megtalálja a parányi lábát és a legnagyobb elégedettséggel fogja szopni a lábujját. Ugyan a kézmozdulatok még nem eléggé koordináltak, de lelkesen szeretne minél több tárgyat megismerni maga körül, a legtöbbet úgy, hogy azonnal a szájába teszi őket. Természetesen ebbe beleérti a saját lábacskáit is ha már egyszer rájuk talált. Azonkívül, hogy ezzel kezdi felismerni a saját testét, a lábujjak szopogatása rendkívül megnyugtató és kellemes foglalatosság is a számára. Ne próbáld meg leszoktatni róla, rendszerint igen hamar magától is abbahagyja. ( De akkor se ijedj meg, ha soha nem csinálja ezt a mutatványt- nem minden baba teszi)
Különböző hangok mint berregés, buborék fújás
4 és 6 hónapos kor körül
A babák imádnak gurgulázni , bugyborékolni és egyéb furcsa hangokat produkálni. Miért? Ez része a beszéd kialakulásának.Most kisérletezik azzal, hogy hányféle módon tudja mozgatni a nyelvét és az ajkait. Egyszer biztos hogy a nyálbuborék fújásra is rájön és imádni fogja. ( Megint fontos megjegyezni hogy a csecsemők 25-33 %-nál ez kimarad és rögtön kialakul a gőgicsélés.) De ha gurgulázik és bugyborékol add fel a komolyságod és bugyborogj csak vissza rá, ezzel őt is arra bíztatod kisérletezzen a különböző hangokkal, ami a legjobb gyakorlás az első magánhangzó, mássalhangzó és nemsokára az első szó megformálására.
Hajfésülés, fogmosás
8-10 hónapos kor
A kicsi utánzással tanul a legtöbbet a körülötte levő világból. Most , hogy már megragad tárgyakat, nemsokára a te dolgaid is következnek. A finom motorikus mozgás még nem alakult annyira ki, hogy bonyolultabb dolgokat is csináljon de kíválóan fogja a hajkefét vagy fésűt és kócolja vele össze a saját kis gyapjas fejét. Ha egy fogkefe is hozzá kerül, na akkor a legnagyobb boldogsággal fogja az ínyét vagy a fogacskákat birizgálni vele. Ha rájön, hogy a sörte milyen jó az ínye masszirozására, akár órákon keresztül is el lesz vele. De óvatosan: ha megunja könnyen landol a fogkefe a WC kagylóban ( ezért inkább apáét add oda )
Kedvenc és elválaszthatatlan tárgyak
10-12 hónapos kor
Nem minden baba kötődik elválaszthatatlanul egy kedvenc tárgyhoz, de a legtöbbjükben ebben a korban kialakul egy ilyen ragaszkodás. Ebbe a legjobb beletörődni. Ebben a korban nagyon komoly fejlődésen megy keresztül a baba, megtanul négykézláb mászni, megteszi az első lépéseket- távolodik tőled. Ebből adódóan néha bizonytalanul fogja érezni magát, és itt jön a képbe a kedvenc darab ( egy kis takaró , plüssmaci). Ez a kis tárgy azt a biztonságot jelenti számára amit Te adsz neki és van mibe kapaszkodnia ( szó szerint) amikor a kis élete újabb és újabb akadályait veszi.
Puszi dobás
10-12 hónapos kor
10-13
Már rengeteg puszid dobtál a kicsinek. Most lehet, hogy ő dobb Neked vissza egyet ! Már az is komoly fejlődés, hogy a kezét a szájához tudja emelni, hiszen születésekor a karizmai sokkal kötöttebbek és a kezét is majdnem mindig ökölben tartja. Kb. 8 hónapos korára minden kicsit lazább lesz és már megtartja a cumisüveget. Ebben a korban viszont már annyira jó a mozgáskoordinációja, hogy a tenyerét nyitva a szájához tudja emelni és onnan egy lendülettel feléd lendíti. De ez még semmi: látszik rajta, hogy szeret örömet is okozni - ami az egészséges érzelmi fejlődés jele.
Kérjél tőle puszit és figyeld hogy megteszi-e. Ha igen az azt jelenti, hogy a beszédet is kezdi jól megérteni.

forrás: Anyák Lapja (2005 április)
<< vissza