Ikrek és testvéreik
Az idősebb trónfosztása
Oyeyele Mónika

A legtöbb kisgyermek átérzi szüleinek az újszülött ikrek iránt érzett büszkeségét, boldogan dicsekszik velük az óvodában vagy iskolában. Teszi ezt mindaddig, amíg nem szembesül azzal, hogy az addig türelmes, kedves mama gyakran nagyon fáradt, kimerült, talán türelmetlen is. Hiszen nemcsak egy új gyermek született a családba, hanem kettő, akiket duplán kell etetni, ellátni, és ez persze kétszer annyi idő, valamint fáradtság. Mindezek miatt az idősebb csemete hajlamos az ikreket okolni, rosszabb esetekben pedig akár bántalmazni is őket.
Elterelő hadművelet
Gyakran éppen az ikrek hosszadalmas szoptatása, s etetési, fürdetési ideje az, amikor a nagyobbacs-kánk elveszti a türelmét, és "rosszalkodással" próbál kicsikarni egy kis odafigyelést, szeretetet. Ilyenkor segítséget jelenthet az, ha őt is bevonjuk a munkába: hozhat kiskancsóban meleg vizet a babakádba, ő teheti a hintőport a babapopsikra, szoptatás alatt pedig - szorítsunk számára egy kis helyet - ő is odabújhat hozzánk, s közben meséhetünk, énekelhetünk neki.
Támadás...!
Amikor az ikrek elkezdenek mászni, a nagyobb szinte véde-lemre szorul, hiszen a két kicsi megpróbálja felfedezni a világot, miközben szétszórják, netán tönkreteszik a dolgait, vagy zavarhatják az építőjátékban, esetleg a tanulásban. Ezért nagyon fontos, hogy biztosítsunk neki egy saját szobát vagy sarkot, és olyan magas polcot, amelyet az ikrek nem érhetnek el.
Kirekesztve
Később az lehet a lelki bánat forrása, hogy az ikerpár milyen jól eljátszik egymással, miközben őt kirekesztik. Persze, ezt a megfelelő nevelés és a családon belüli "csapaterősítő programok" segítségével elkerülhetjük. Igen lényeges, hogy azok az időtöltések, amelyek eddig állandóak voltak a család éle-tében (például vasárnapi kirándulások, bábszínház stb.) az ikrek érkezését követően is megmaradjanak, illetve az, hogy a nagyobb gyermeknek továbbra is biztosítsunk olyan alkalmakat, amikor legalább az egyik szülővel egyedül lehet.

Az idősebb testvérnek olykor nehéz lehet leküzdeni a féltékenység érzését a kicsikkel szemben.
Fontos!
Abban az esetben, ha nincs segítségünk, és ezért úgy döntünk, hogy az ikrek érkezése miatt bölcsődébe vagy óvodába engedjük az idősebb gyermeket, ezt jó pár hónappal a szülés előtt vagy néhány hónappal utána tegyük meg, és soha ne az ikrekre hivatkozva! Így a nagynak nem lesz olyan érzése, mintha "kihajították" volna otthonról.
"Lélekerősítő" trükkök a nagyobb csemete számára
1. Mindig hangsúlyozzuk ki, hogy ő most az okos és tapasztalt gyermekünk, akinek számítunk a segítségére.

2. Gyakran mondogassuk neki, mennyire fogják majd szeretni és tisztelni ikertestvérkéi, ha majd megnőnek.

3. Minden egyes napnak legyen egy olyan időszaka, amikor kizárólag vele foglalkozunk.

4. Amikor az ismerősök, járókelők megcsodálják az ikreket, büszkélkedjünk vele is, így erősítve az önbizalmát.

forrás: Anyák Lapja (2005 április)
<< vissza