Mik az ELŐNYEI, annak, hogy az anyuka otthon marad a gyermekével?

A szülő állandó jelenléte az egyik legfőbb előny a gyermek kezdeti fejlődési éveiben. A szülő fontos szerepet játszik a gyermek érzelmi, szociális, érzéki és fizikai fejlődésében az első három év során.
„Én otthon maradtam a gyermekemmel, amely segített még jobban csak rá összpontosítani és az érzelmi továbbá a fizikai fejlődésének mérföldköveit is nyomon kísérhettem,” mondja egy egygyermekes anyuka. „Örülök, hogy én lehettem ott nem egy pótmama, aki látta először felülni vagy neveti.”

Azok az anyukák, akik otthon maradnak tudják, hogy gyermekük megfelelően vannak ellátva egy olyan személy által, aki nagyon szereti őket – nem egy gondozó vagy egy pótmama, aki talán a következező hónapban már ott sem lesz.
„Ez a legkielégítőbb „karrier, ami bárkinek is lehet,” mondja egy hatgyermekes anyuka, aki már 24 éve otthon van a gyermekeivel.
„Te a gyermeked számára egy pótolhatatlan személy vagy, továbbá a gyermeked egy folyamatos „befektetés”, amely túlél téged.”

Sok szülő elhatározza, hogy otthon marad, mert sikertelenek a próbálkozásaik a munka és a család összehangolásában, amelytől a végén teljesen kiégnek. Legtöbbjüknek tetszik az a tény, hogy többet lehetnek a gyermekeikkel, az otthonuk is rendben lesz, és összefogják a családjuk életét.

Végül, egy-két családnak igazából, sokkal olcsóbb, hogy az egyik szülő otthon marad, minthogy kifizessenek egy pótmamát vagy magánbölcsődét.


Mik a HÁTRÁNYAI, annak, hogy az anyuka otthon marad a gyermekével?

A lista tetején a magányosság áll. Azok az emberek, akik hozzá vannak szokva, hogy nap, mint nap más felnőttekkel vannak körülvéve, a „sebességváltás” depresszióhoz vezethet. Otthon maradt apukák, pedig még jobban elszigeteltnek érezhetik magukat, pláne, hogyha a szomszédban csak otthon maradt anyukákkal vannak körülvéve.

Azok az anyukák vagy apukák, akik amúgy sem örültek, hogy otthagyják a munkahelyüket, még jobban elidegenültnek érzik magukat.
„Nekem nagyon nehéz volt más otthon maradt anyukákkal egy hullámhosszra kerülni,” mondja egy anyuka, aki most részidőben dolgozik. „Úgy éreztem, hogy nem volt sok közös vonásom azokkal az anyukákkal, akik teljes szívből boldogok voltak, hogy nem dolgoztak.”

Egy másik veszély lehet az önbizalom elvesztése. Nagyon kevés pozitív visszajelzés érkezik a munkateljesítményünkről egy újszülöttől vagy egy hisztis kétévestől. Pelenkacserék és a végtelennek tűnő mosás unalmas és frusztrációt válthat ki. Továbbá, mindez se nem kihívó, se nem élvezetes. Néha nagyon mélyre kell nézni, ahhoz, hogy eredményességet vagy kielégülést találjunk.
„Én gyakran elveszetnek éreztem magam, személyiség nélkül,” mondja egy otthon maradt anyuka. „Mindig úgy éreztem, hogy elsősorban anyuka voltam, utána feleség, és végül én, ha maradt egy kis időm.”

Végül, - de nem utolsósorban - miközben nem adunk ki sok pénzt pótmamákra vagy bölcsödére minden évben, és azt választjuk, hogy otthon maradunk gyermekünkkel, mindez egy nehéz pénzügyi döntés is lehet, amely újabb konflikusokhoz vezethet a párok között.

<< vissza